
-
Je verdiept je in de wereld om je heen en de manier waarop daar keuzes gemaakt worden
-
Je levert jouw mogelijke bijdrage daarin
LEERDOEL
​
-
Vormen van een eigen mening
-
Actief worden binnen dit domein
De ECONOMISCH dimensie.
De economische dimensie betreft de bereidheid en vermogen om bij te dragen aan arbeidsproces en arbeidsgemeenschap, met name:
​
-
het arbeidsproces en de arbeidsgemeenschap.
-
kennis van algemeen aanvaarde regels en (standaard) procedures
-
rechten en plichten van de beroepsbeoefenaar, collegiale opstelling
-
bereidheid en vermogen om als consument adequaat en verantwoord deel te nemen aan de maatschappij.
-
Als consument adequaat en verantwoord deelnemen aan de maatschappij
-
informatie weten te vinden over producten en diensten te vinden en zich bewust zijn van eigen wensen in relatie tot eigen financiële mogelijkheden.
-
bij aanschaf producten afwegingen maken zoals duurzaamheid en gezondheidsaspecten
-
kennis over invloed van media op bestedingspatroon.
De economische dimensie is in twee deelgebieden uitgesplitst en heeft betrekking op
– de bereidheid en het vermogen om een bijdrage te leveren aan het arbeidsproces en aan de arbeidsgemeenschap waar men deel van uitmaakt;
– de bereidheid en het vermogen om op adequate en verantwoorde wijze als consument deel te nemen aan de maatschappij.
Hierbij gaat het om het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en binnen een bedrijf en om het verantwoord handelen op de consumptiemarkt. Voor het adequaat functioneren op de arbeidsmarkt en binnen een bedrijf is nodig dat een deelnemer zich algemeen aanvaarde regels en standaard (bedrijfs)procedures eigen maakt en zich daaraan houdt. De deelnemer kent de rechten en plichten van de beroepsbeoefenaar en stelt zich collegiaal op. Voor het functioneren als kritisch consument is nodig dat een deelnemer weet hoe hij informatie over producten en diensten kan verzamelen om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Hij heeft inzicht in zijn eigen wensen in relatie met zijn financiële speelruimte. En het is nodig dat hij bij de aanschaf van producten en diensten afwegingen kan maken met betrekking tot maatschappelijke belangen zoals duurzaamheid en gezondheidsaspecten.
De deelnemer heeft kennis over en inzicht in de volgende onderwerpen die bij de economische dimensie aan bod komen: de maatschappelijke functies en waardering van arbeid, de factoren die van invloed zijn op de bedrijfscultuur, de arbeidsverhoudingen in Nederland, de rol en de invloed van branche- of vakorganisaties, de rol van de overheid op het gebied van arbeid, de verzorgingsstaat en de consumentenmarkt, de belangrijkste principes van budgettering, kenmerken van duurzame consumptie en productie, de rol en de invloed van consumentenorganisaties, de invloed van de media op het bestedingspatroon van consumenten.